Kosten keramische tegels

Wanneer jij een tegelvloer of -muur wilt laten leggen, dan heb je over het algemeen de keuze uit twee soorten tegels, namelijk keramische tegels en tegels van natuursteen. Natuurstenen tegels zijn het duurste, maar deze worden gedolven in groeven en vervolgens op maat gesneden. Natuursteen is dus erg sterk, duurzaam en uniek, omdat geen enkele steen hetzelfde is. Keramische tegels hebben echter ook vele voordelen en deze zijn niet alleen financieel. Je hebt ontzettend veel keuze, de tegels zijn makkelijk schoon te maken en vuurbestendig, ze kunnen worden gecombineerd met vloerverwarming en hebben erg weinig onderhoud nodig. Welke kosten deze tegels met zich meebrengen, lees je hier.

De kosten

De prijs per vierkante meter voor keramische tegels loopt erg uiteen. Je kunt ze al aanschaffen voor maar €10 per vierkante meter, maar dit zijn dan ook vaak de tegels van de minste kwaliteit. Er zijn verschillende soorten keramische tegels beschikbaar, elk met een apart prijskaartje en met andere kenmerken. Ook zijn deze verkrijgbaar in verschillende gradaties. Een lagere gradatie betekent dat de tegels lichte afwijkingen kunnen laten zien op het gebied van kleur, afmetingen en vlakheid. Hier betaal je dan ook zo’n 20 tot 25 procent minder voor, maar je houdt er niet altijd een volledig egale of strakke muur aan over. Beneden vind je een tabel met de prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten keramische tegels. Ook is hier het legloon van een tegelzetter aan toegevoegd. De bedragen zijn allen inclusief btw.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs
Faience tegels €10 – €40 per m2
Grestegels €12 – €60 per m2
Terracotta tegels €15 – €45 per m2
Cementtegels €55 – €75 per m2
Andere materialen €5 – €20 per m2
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter €40 – €135

 

  • Faience tegels en grestegels: de goedkoopste keramiektegels op de markt zijn faience tegels. Deze worden voornamelijk gebruikt als wandtegel en te krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren. Deze tegels zijn echter wel grasgevoelig. Je kunt faience tegels al kopen voor €10 per vierkante meter. Grestegels zijn iets duurder, maar sterker dan faience tegels omdat ze gebakken zijn onder hogere temperaturen. Hierdoor kunnen ze overal in huis en buiten worden gebruikt en zijn daarom de meest verkochte tegelsoort in Nederland.
  • Terracotta tegels: terracotta tegels kunnen ook voor alle oppervlakten worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Ze staan bekend om hun mooie mediterrane uiterlijk, maar hebben wel meer onderhoud nodig. Door ze te laten behandelen zijn terracotta tegels bijzonder kras- en vlekgevoelig en volledig waterdicht. Deze tegels zijn duurder en kosten per vierkante meter gemiddeld €15 – €45.
  • Cementtegels: de duurste optie die je hebt zijn cementtegels en de prijzen beginnen bij €55 per vierkante meter. Deze tegels zijn erg in trek omdat ze goed passen in moderne en industriële interieurs. Cementtegels zijn dik, verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen in elke ruimte in huis worden toegepast.

 

De prijsopbouw

De prijs die de tegelzetter per vierkante meter vraagt voor het leggen van keramische tegels is opgebouwd uit materialen, arbeidskosten en voorrijkosten. De verhouding is bijna 50/50, maar de materialen nemen met 55 procent het grootste gedeelte van de totaalprijs in. De arbeidskosten betrekken 40 procent en de laatste 5 procent is voor de eventuele voorrijkosten.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Door kritisch naar de bovenstaande informatie te kijken, kun je bepaalde keuzes maken waardoor de prijs hoger of juist lager kan uitvallen.

  • Zelf doen of laten doen: ervaren doe-het-zelvers zouden kunnen overwegen hun keramische tegels zelf te plaatsen. Dit scheelt namelijk bijna de helft van de kosten. Durf je dit niet aan, dan kun je geld besparen door het voorbereidende werk te doen of door op te ruimen tijdens en na de klus.
  • Een beginner of een ervaren tegelzetter: het is volledig terecht dat een tegelzetter met tientallen jaren ervaring een hoger bedrag per vierkante meter vraagt dan een beginner.
  • Het soort tegel: de variatie in prijs voor de tegels is enorm en per vierkante meter kan het verschil per tegelsoort oplopen tot wel €65. Het is dus altijd goed om je te verdiepen in de beschikbare tegelsoorten en grondig marktonderzoek te doen.

 

Interessante bespaartips

Wil je nog meer geld besparen op je tegelzetter? Gebruik dan de volgende bespaartips.

  • Geen voorrijkosten: het is niet altijd noodzakelijk om voorrijkosten te betalen. Kies je een tegelzetter uit jouw woonplaats, dan komen deze meestal te vervallen.
  • Ervaring: een beginnend tegelzetter heeft minder ervaring, maar vaak wel een frisse kijk op zijn vakgebied, een reputatie op te bouwen en kennis van de laatste technieken. Daarnaast is zijn prijs per vierkante meter aanzienlijk lager.

 

Vergelijk offertes

De laatste en beste manier om geld te besparen is door goed onderzoek te doen naar wat de markt jou te bieden heeft. Dit doe je door offertes op te vragen bij verschillende tegelzetters in jouw omgeving. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je een boel werk besparen en je deze informatie snel aanleveren. Vul simpelweg je gegevens in, en de tool doet de rest.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.