Kosten tegel in de mortel 

Als jij een klus hebt voor een tegelzetter, of je wilt zelf aan de slag met een tegelmuur of -vloer, dan heb je de keuze de tegels te leggen in de mortel of ze vast te lijmen. Voorheen werd voornamelijk mortel toegepast, maar vandaag de dag wordt lijm (ook wel kleefcement genoemd) steeds vaker gebruikt. Mortel is goed als de ondergrond oneffen is en sommige tegelsoorten kunnen ook alleen in de mortel worden gelegd. Tegels lijmen doe je veel sneller en voor veel tegelleggers is dit dan ook een veel gekozen optie. Hier kun je lezen over de gemiddelde kosten voor tegels en tegelleggers indien mortel moet worden gebruikt.

De kosten

Het is moeilijk een duidelijk verschil in prijs aan te geven tussen het plaatsen van vloertegels in de lijm en in de mortel. Vaak rekent een tegelzetter een prijs per vierkante meter en de prijsverschillen tussen de materialen die voor beide methodes worden gebruikt zijn minimaal. Echter, wat de tegelzetter wel zal doen, is de prijs per vierkante meter aanpassen aan de methode. Gaat hij de tegels lijmen, dan kan hij de klus sneller afhebben en de prijs moet dit natuurlijk ook reflecteren. Het is niet vreemd om de tegelzetter hiernaar te vragen, zodat je zeker weet dat je de juiste prijs ontvangt. In de tabel hieronder vind je een overzicht van hoe de prijs per vierkante meter tot stand komt.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs inclusief btw
Muurtegels keramisch – natuursteen €10 – €75 per m2
Vloertegels keramisch – natuursteen €15 – €150 per m2
Andere materialen (lijm, mortel, etc.) €5 – €20 per m2
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter €40 – €210

 

  • Zelf de tegels leggen: de goedkoopste optie die je hebt is het leggen van de tegels zelf. Moet dit gedaan worden met mortel, dan wordt dit vaak afgeraden, omdat het dan erg lastig is om een muur of vloer te leggen die waterpas of loodrecht is. Ga je leggen met lijm, dan kun je dit overwegen. Je bespaart hier €25 – €40 per vierkante meter mee en betaalt dan alleen de materialen, a €15 – €175 per vierkante meter.
  • De tegels laten lijmen: een goede tegelzetter zal zijn prijs per vierkante meter naar beneden doen als hij jouw tegels kan lijmen. Het gebruik van mortel is namelijk arbeidsintensiever, maar in sommige gevallen wel noodzakelijk. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een tegelzetter begint bij €40 per vierkante meter.
  • De tegels in de mortel laten leggen: wordt er voor mortel gekozen, dan is er sprake van een uitzonderlijke situatie. Als de vloer of muur niet effen is zal mortel moeten worden gebruikt om deze af te vlakken terwijl de tegels worden geplaatst. Wil je mooie grote (en zware) natuurstenen gebruiken voor je nieuwe woonkamervloer, dan kunnen deze ook beter in de mortel worden gelegd. Dit is een klus voor een specialist en de prijs per vierkante meter zal ten opzichte van de lijm optie iets hoger zijn. De klus is arbeidsintensiever en de tegelzetter zal er dus langer mee bezig zijn.

 

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs per vierkante meter voor een tegelzetter is opgebouwd is uit arbeidskosten, materialen en voorrijkosten. De voorrijkosten, als deze in rekening worden gebracht, nemen 5 procent in van de totaalprijs, de materialen 55 procent en de arbeidskosten 40 procent. Deze verhouding kan verschuiven als je bijvoorbeeld een erg goedkope tegelsoort kiest, of je vraagt de tegelzetter een specialistisch legpatroon te plaatsen.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Met bovenstaande informatie in het achterhoofd, kun je zelf bepaalde keuzes maken en zo de prijs voor je tegelzetter beïnvloeden.

  • Zelf doen of laten doen: door de klus zelf uit te voeren kun je dus 45 procent van de totaalprijs besparen. Dit is bijna de helft en dus geen klein bedrag. Moeten jouw tegels in de mortel worden gelegd, dan wordt dit vaak wel afgeraden. Hier is de nodige ervaring voor nodig. Het is zonder ervaring erg moeilijk je vloer dan waterpas te leggen of je muur loodrecht te krijgen.
  • De materialen: de materialen nemen maar liefst 55 procent in van de totaalprijs. Natuursteen is erg mooi, maar ook erg prijzig. Door goed marktonderzoek te doen, kun je misschien een mooie replicategel voor natuursteen vinden, of kom je een erg aantrekkelijke actie tegen.

 

Interessante bespaartips

Bespaar op je tegelzetter met de volgende tips.

  • Tweedehands: soms kun je tweedehands een schitterende partij (natuurstenen) tegels vinden voor een fractie van de prijs.
  • Een plaatselijke tegelzetter: je bespaart 5 procent van de totaalkosten als je een tegelzetter zoekt die geen voorrijkosten rekent omdat hij in jouw regio gevestigd is.

 

Vergelijk offertes

De laatste manier om geld te besparen is door offertes te vergelijken en daar kun je hier al mee beginnen. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je deze informatie in korte tijd aanleveren door contact op te nemen met betrouwbare tegelzetters in jouw omgeving.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.