Kosten tegels leggen woonkamer

Als het tijd is voor een nieuwe vloer in de woonkamer, dan kun je het materiaal kiezen naar aanleiding van de vereisten die je aan je vloer stelt. Zoek je een hygiënische, sterke en moderne vloerbekleding, dan kun je tegels overwegen. Tegels zullen niet snel beschadigen, gaan lang mee en zijn erg makkelijk schoon te maken en te houden. Daarnaast zijn ze ook erg geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Als je tegels wilt laten leggen in de woonkamer, op de vloer of aan de muur, dan betaal je hier natuurlijk voor. Hier lees je alles over wat deze kosten zijn.

De kosten

De prijs die je betaalt voor jouw tegels in je woonkamer is voor een groot gedeelte afhankelijk van de materialen die je kiest. Een keramische tegel is in de regel goedkoper dan een exemplaar van natuursteen. Natuursteen is daarentegen erg modern en mooi en daarnaast ook sterk. En aangezien je vloer in de woonkamer intensief zal worden belopen is dit laatste geen onbelangrijk voordeel. De volgende tabel geeft je een indicatie van de uitgaven waar je mee te maken zal krijgen als je tegels wilt laten leggen in je woonkamer. Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs
Muurtegels keramisch – natuursteen €10 – €75 per m2
Vloertegels keramisch – natuursteen €15 – €150 per m2
Andere materialen €5 – €20 per m2
Uurloon tegelzetter €25 – €55
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter woonkamer betegelen €40 – €210

 

  • De goedkoopste optie: voor het betegelen van een rechte muur betaal je voor de tegels minimaal €10 per vierkante meter. Dit is een klus die je prima door een beginnende tegelzetter kunt laten uitvoeren. Per vierkante meter ben je in dit geval minimaal €40 kwijt.
  • Gemiddeld gezien: in de realiteit zal de prijs echter vaak duurder uitvallen. Misschien wil je een kwalitatief betere tegelsoort of wil je geen beginner gebruiken voor je klus. Een goede gemiddelde prijs per vierkante meter voor het laten plaatsen van tegels in je woonkamer is €80 – €100.
  • Een moderne natuurstenen woonkamervloer: veel Nederlandse interieurs zijn tegenwoordig modern en minimaal ingericht. Grote natuurstenen tegels passen prima in dit modebeeld. Hier betaal je de hoofdprijs voor, maar je zal er een vloer aan overhouden die vele jaren mee kan gaan, die ongevoelig is voor vloeistoffen en krassen en die tijdloos is. Kies je een ervaren tegelzetter en een dure kwalitatieve natuurstenen tegel, dan kun je rekenen op zo’n €175 – €210 per vierkante meter om deze te laten leggen.

 

De prijsopbouw

Als we kijken naar de manier waarop deze totaalprijzen per vierkante meter tot stand zijn gekomen, kan worden geconstateerd dat 55 procent van de kosten wordt uitgegeven aan materialen. Dat betekent dat dit een kostenpost is waar je goed op kunt besparen. Dit wordt ook gereflecteerd door de grote variatie in prijzen voor tegels. Het kan dus financieel zeer gunstig uitpakken als je wat tijd besteedt aan het bestuderen van de markt. Zoek naar acties en aanbiedingen en je zal de prijs per vierkante meter naar beneden halen. De overige 45 procent zijn voor de tegelzetter en deze bestaan uit arbeidsloon (40 procent) en voorrijkosten (5 procent). Door de klus zelf uit te voeren, mocht dit voor jou een optie zijn, kun je dus bijna de helft van de totaalkosten afhalen.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens de planfase voor het leggen van de tegels in je woonkamer zal je voor een groot aantal keuzes komen te staan. Deze keuzes kun je gebruiken om binnen je budget te blijven door ze goed op elkaar af te stemmen.

  • De materialen: de keuze wat betreft het soort tegel is essentieel voor de levensduur, het uiterlijk en de kwaliteit van je vloer. Deze kun je dan ook beter niet licht maken. De meeste mensen kiezen ervoor hier geen geld op te besparen, maar als jij met een beperkt budget te maken hebt kun je de aanbiedingen en acties nauw in de gaten houden.
  • De tegelzetter: de prijs per vierkante meter per tegelzetter loopt ook uiteen. Tenzij je voor jouw klus een echte vakman nodig hebt, kun je geld besparen door offertes aan te vragen van verscheidene tegelzetters uit jouw regio.

 

Interessante bespaartips

Met de volgende tips kun je de tegelvloer of -muur van jouw keuze realiseren zonder te veel te betalen.

  • Een regionale tegelzetter: neem een tegelzetter aan uit jouw eigen woonplaats of gemeente. Deze rekenen dan vaak geen voorrijkosten.
  • Tweedehands natuursteen: omdat natuursteen zo sterk is en krasbestendig kun je op de tweedehands markt met wat geluk soms tegels vinden voor een fractie van de prijs. Dit is dan vaak in verband met een verbouwing of een overschot.

 

Vergelijk offertes

Als laatste kun je vaak het meeste geld besparen door offertes te vergelijken van verschillende tegelzetters in jouw gemeente. Hier gebruik je gemakkelijk onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.