Legloon per m2

Wanneer jij een tegelzetter aanneemt, dan zal je deze hoogstwaarschijnlijk betalen per vierkante meter. Een andere mogelijkheid is dat de tegelzetter een bedrag per uur vraagt. Deze laatste optie wordt eigenlijk alleen gebruikt als de opdracht erg lastig is of arbeidsintensief en de tegelzetter is niet in staat in te schatten hoeveel tijd hij aan jouw werkzaamheden zal besteden. Een prijs per vierkante meter is echter voor jou veel beter, omdat je dan voor een tegelzetter die langzaam legt precies dezelfde prijs betaalt als voor een tegelzetter die sneller is. Daarnaast weet je ook van tevoren exact wat de kosten zullen worden. Hier lees je over wat het gemiddelde legloon per m2 voor een tegelzetter is en hoe dit tot stand komt.

De kosten

De prijs die je betaalt per vierkante meter is afhankelijk van bepaalde keuzes die je maakt en ook van factoren waar je geen invloed op hebt. De prijs zal stijgen als je een duurdere steensoort kiest of als je de tegels wilt laten leggen via een ingewikkeld patroon. Over het algemeen bestaat het legloon per vierkante meter voor een tegelzetter uit materialen, arbeidsloon en voorrijkosten. Hij zal van tevoren precies met je bespreken hoe dit legloon tot stand is gekomen en doet de tegelzetter dit niet, dan kun je dit het beste navragen. In de volgende tabel vind je de informatie over de kosten van deze verschillende uitgaven, inclusief btw.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs
Muurtegels keramisch – natuursteen €10 – €75 per m2
Vloertegels keramisch – natuursteen €15 – €150 per m2
Andere materialen €5 – €20 per m2
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter €40 – €210

 

  • De laagste prijs: als je met een strak budget te maken hebt dan kun je in principe al een tegelzetter inhuren voor €40 per vierkante meter. Je krijgt dan de goedkoopste keramische stenen en een beginnende tegelzetter. Dit is niet altijd een slechte optie, bijvoorbeeld als je een toilet wilt laten betegelen die nauwelijks wordt gebruikt of tegels wilt plaatsen in de bijkeuken, waar je alleen komt om de was te doen. Zoek je echter iets specialer, dan zal de prijs per vierkante meter al snel omhooggaan.
  • Een gemiddeld tarief: kies je ervoor om een duurdere tegelsoort te laten plaatsen of je wilt een ervaren tegelzetter gebruiken, dan kun je voor €80 – €100 per vierkante meter een schitterende vloer of muur laten leggen. De prijzen van natuursteen beginnen bijvoorbeeld al bij €25 per vierkante meter. De kwaliteit van het steen zal slechter zijn, maar je kunt er wel een erg mooi resultaat mee bereiken.
  • De hoogste prijs: wil je je badkamer laten betegelen met marmeren tegels van de hoogste kwaliteit? Of laat je in je woonkamer een duurzame vloer leggen met grote granieten vloertegels? Dan kun je erop rekenen dat je de hoofdprijs per vierkante meter zal betalen. Hier staat tegenover dat je materialen gebruikt van uitmuntende kwaliteit en schoonheid, die tientallen jaren dienst kunnen doen zonder te beschadigen. De tegelzetter is zeer ervaren en kan naast het perfect leggen van de stenen ook adviseren over de kenmerken en het onderhoud ervan. In zo’n situatie betaal je makkelijk €175 tot €210 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw

Zoals al eerder gezegd bestaat de prijs voor een tegellegger per vierkante meter uit arbeidskosten, materialen en voorrijkosten. De materialen nemen met 55 procent het grootste gedeelte in van de totaalprijs, de arbeidskosten 40 procent en de voorrijkosten 5 procent.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Kijkend naar deze verschillende kostenposten en de verhouding ten opzichte van de totaalprijs, kan worden geconcludeerd dat er enkele keuzes zijn die je zelf maakt en waarmee je de prijs per vierkante meter kunt beïnvloeden.

  • Zelf doen of laten doen: door de klus zelf op te pakken bespaar je dus 45 procent van de totaalprijs. Houd er wel rekening mee dat tegels leggen een zeer specialistische klus is. Als je geen ervaring hebt en zeker wilt weten dat het goed gebeurd, kun je beter een tegelzetter betalen.
  • De materialen: aangezien de materialen 55 procent innemen van de totaalprijs, heb je hier een grote invloed op de totaalprijs. Wil je niet voor een goedkopere tegel kiezen, zorg er dan voor dat je alle acties en aanbiedingen blijft volgen, dat je bij outlets gaat kijken en dat je ook de tweedehands markt in de gaten houdt.

 

Interessante bespaartips

Vervolgens kun je de volgende tips gebruiken om geld te besparen op je klus.

  • Kies een beginner: niet alle tegelzettersklussen kunnen door een beginner worden gedaan, maar een beginner vraagt een lagere prijs per vierkante meter. Beginners hebben vaak een frisse kijk op hun vakgebied, zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en hebben nog een reputatie op te bouwen.
  • Een plaatselijke tegelzetter: vermijd de voorrijkosten door en tegelzetter aan te nemen die in jouw gemeente is gevestigd.

 

Vergelijk offertes

De laatste manier om geld te besparen is door het vergelijken van offertes. Gebruik hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor en je zal deze informatie snel ontvangen.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.