Kosten tegels lijmen

Als jij een nieuwe vloer of muur wilt laten plaatsen, dan zal je hier waarschijnlijk de hulp van een tegelzetter voor inhuren. Tegenzetters hebben de keuze je tegels vast te zetten met mortel of met lijm. Alhoewel mortel een lange tijd de optie met de meeste voorkeur was, wordt tegenwoordig lijm steeds meer gebruikt. Het leggen van de tegels met lijm is namelijk aanzienlijk makkelijker en daarom sneller om te doen. Je zou ook zelf kunnen overwegen dit op te pakken. Lijm kan echter alleen worden gebruikt als de ondergrond volledig egaal is, omdat je dit niet kunt gebruiken voor het invullen en corrigeren van oneffenheden. Hier kun je lezen over de gemiddelde kosten voor tegelzetters en het verschil indien lijm kan worden gebruikt.

De kosten

Tegelzetters vragen meestal van jou een prijs per vierkante meter. Dit is beter, want dan weet je van tevoren precies wat je zal betalen. Voor zijn eigen administratie regent de tegelzetter echter vaak een prijs per uur. Deze prijs zal jij niet zien. De prijs per uur voor het leggen van tegels met lijm is lager dan de prijs per uur voor het leggen van tegels met mortel. De tegelzetter kan namelijk sneller te werk gaan omdat de klus minder arbeidsintensief is. Als gevolg zal hij dus meer vierkante meters tegel per uur kunnen leggen wanneer hij lijm gebruikt. De prijs per vierkante meter die jij ziet zal daardoor als de tegelzetter werkt met lijm ook lager zijn. Hoeveel dit verschil precies is, valt moeilijk te zeggen en als je twijfelt kun je dit altijd bespreekbaar maken met je tegellegger. De tabel die volgt geeft je een indicatie van de huidige prijzen voor een tegelzetter, inclusief btw.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs inclusief btw
Muurtegels keramisch – natuursteen €10 – €75 per m2
Vloertegels keramisch – natuursteen €15 – €150 per m2
Andere materialen (lijm, mortel, etc.) €5 – €20 per m2
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter €40 – €210

 

  • Zelf de klus oppakken: de goedkoopste optie die je hebt is de klus zelf op te pakken. Dit is zeker mogelijk als je de tegels gaat lijmen. Je hebt dan namelijk geen problemen met de rechtheid van de muur of vloer. Het enige waar je op moet leggen is dat je de tegels evenredig legt. Door dit te doen bespaar je €25 – €40 per vierkante meter voor een tegelzetter. De kosten voor materialen beginnen al bij €15 per vierkante meter.
  • De tegels laten lijmen: doe je de klus liever niet zelf, dan kan een tegelzetter de tegels ook voor je lijmen. Hier betaal je minimaal €40 per vierkante meter voor als je een vakman kiest met weinig ervaring en de goedkoopste keramische tegel laat plaatsen.
  • Toch mortel nodig: in sommige situaties zullen je tegels met mortel moeten worden gelegd. Dit is bijvoorbeeld als de ondergrond niet egaal is. Ook grote tegels van natuursteen moeten vaak in de mortel worden aangebracht, omdat deze erg zwaar zijn. Hoe arbeidsintensiever de klus, hoe hoger de prijs per vierkante meter voor de tegelzetter. Voor een kwalitatieve natuurstenen tegel betaal je makkelijk €100 per vierkante meter, inclusief de kosten voor de tegelzetter zit je dan al snel op €150 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw

Voor het lijmen van tegels is de prijsopbouw waarmee de kosten per vierkante meter tot stand komen vrij makkelijk te bepalen. Het zal vaak een klus betreffen die niet al te ingewikkeld is. Kies je voor extra dure materialen, dan zullen de verhoudingen kunnen verschuiven. Hetzelfde geldt als de tegelzetter de tegels zal leggen met een complex legpatroon. Over het algemeen bestaat de prijs per vierkante meter echter voor 55 procent uit materialen, voor 40 procent uit arbeidskosten en de resterende 5 procent is voor de voorrijkkosten.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je klus maak je een aantal keuzes. Doe je dit slim, dan kun je de uiteindelijke prijs zelf beïnvloeden.

  • Uitbesteden of zelf doen: je kunt kiezen de klus zelf op te makken. Hiermee bespaar je dus 45 procent van de totaalkosten. Als je de tegels kunt lijmen is dit zeker te overwegen.
  • De tegelzetter: de ene tegelzetter zal een ander arbeidsloon vragen dan de andere. Dit wordt meestal bepaald door de ervaring die de tegelzetter heeft. Een beginner zal als gevolg een lagere prijs vragen per vierkante meter dan een doorgewinterde vakman.
  • De materialen: de materialen nemen 55 procent in van de voorrijkosten. Door op zoek te gaan naar koopjes, aanbiedingen en acties kun je hier vaak ook flink besparen.

 

Interessante bespaartips

Met de volgende tips kun je de totaalprijs voor je tegelzetter laag houden.

  • Tweedehands: natuursteen is sterk en krasbestendig en leent zich dus erg goed om doorverkocht te worden. Met wat extra geduld en geluk kun je soms een mooie partij tegels vinden op de tweedehands markt.
  • Een plaatselijke vakman: je kunt de voorrijkosten minimaliseren en vaak volledig vermijden als de vakman in jouw omgeving is gevestigd.

 

Vergelijk offertes

Geld besparen op je klus doe je het beste door offertes te vergelijken. Gebruik onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en je kunt hier snel mee beginnen. Wij gebruiken alleen informatie van betrouwbare tegelzetters uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.