Informatie en tips over tegelzetters
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer jij eraan denkt een tegelzetter in te huren, bijvoorbeeld voor een nieuwe badkamermuur of een nieuwe vloer, dan wil je waarschijnlijk ook graag weten hoe lang hij gemiddeld bezig zal zijn met de werkzaamheden. Je zal enige overlast ondervinden en een tijdje in je woning moeten leven terwijl er werk verricht wordt. Dat betekent dat je je badkamer of andere ruimte dan niet kunt gebruiken. Ook heb je waarschijnlijk het idee dat een langere klus duurder zal zijn dan een klus die snel af te ronden is. Het is echter lastig in te schatten hoeveel tijd jouw tegelzetter over jouw klus zal doen, omdat dit afhankelijk is van een groot aantal factoren.

Punten die de duur van de klus langer kunnen maken

In een gemiddelde situatie zal een tegelzetter waarschijnlijk ongeveer 10 vierkante meter tegels per dag kunnen plaatsen. Aan deze informatie heb je eigenlijk heel weinig. Er zijn te veel redenen waarom de tegelzetter die jij kiest hiervan af zou kunnen wijken. Hier vind je enkele grote bijdragende factors.

  • De afmetingen van de tegel: De afmetingen van de tegel hebben een grote invloed op de tijd die een tegelzetter nodig heeft om jouw klus af te ronden. Grotere tegels worden veel sneller gelegd dan kleine. Dit is simpelweg omdat er dan minder handelingen nodig zijn.
  • Het soort tegel: het soort tegel kan ook invloed hebben op de tijdsduur van de klus. Natuurstenen tegels zijn vaak zwaar en daarom lastiger te leggen dan keramiektegels. Dit maakt de klus aanzienlijk arbeidsintensiever, waardoor de werkzaamheden langzamer zullen verlopen.
  • Het oppervlak: het spreekt voor zich dat werkzaamheden aan een groter oppervlak langer zullen duren dan wanneer je een klein oppervlak laat betegelen. Echter, de staat van het oppervlak heeft ook invloed. Is deze oneffen, niet waterpas of niet loodrecht, dan heeft de tegelzetter aanzienlijk meer werk om dit recht te zetten. De tegels moeten met mortel worden bevestigd in plaats van met lijm en in het ergste geval moet de vloer of muur eerst worden bewerkt voordat de tegels kunnen worden geplaatst.
  • De tegelzetter: de ervaring van de tegelzetter heeft invloed op de snelheid waarop hij de klus uit kan voeren. Een beginner zal nog langzamer werken dan een ervaren vakman. Daarnaast zullen er altijd verschillen in snelheid zijn tussen de ene tegelzetter en de andere, simpelweg omdat dit hun persoonlijke werkwijze is.
  • Het legpatroon: het is mogelijk de tegels recht langs elkaar te laten leggen en dit is de makkelijkste en snelste manier om ze te plaatsen. Kies je voor een ingewikkelder legpatroon dan zal het meer tijd innemen omdat de moeilijkheidsgraad van de klus omhooggaat.

 

De kosten ten opzichte van de werksnelheid

In principe zou een tegelzetter die langzamer werkt niet meer moeten kosten. Het is daarom ook volledig terecht dat de meeste tegelzetters een prijs vragen per vierkante meter en niet per uur. Ze zijn ervaren genoeg om hier een geschikte prijs van te maken gebaseerd op de kosten van de tegels, het loon van de vakman, de moeilijkheidsgraad en de arbeidsintensiviteit van de klus. Op die manier weet jij precies waar je financieel aan toe bent en hoef je niet extra te betalen omdat jouw tegelzetter toevallig langzamer werkt dan zijn collega’s.

Een prijs per uur

Er zijn situaties waarin de tegelzetter je kan vragen per uur te betalen. Als de klus erg ingewikkeld is en niet recht door zee, dan kan hij moeilijkheden hebben om een prijs per vierkante meter samen te stellen. Heeft de muur dus een rare vorm of moet hij erg specialistische werkzaamheden uit gaan voeren waar hij nog niet zo veel ervaring mee heeft, dan kan het zijn dat hij per uur betaalt wil worden. Zo weet jij dus nooit hoeveel de klus uiteindelijk zal kosten. In zo’n situatie kun je een paar dingen doen.

  • Je kiest een andere tegelzetter: als je te maken hebt met een strak budget of je houdt niet van financiële onduidelijkheden, dan kun je altijd zoeken naar een andere vakman.
  • Vraag om een richtprijs: de tegelzetter geeft je dan een kostenplaatje waar hij maximaal 10 procent van mag afwijken. Dreigt hij hoger uit te komen, dan moet hij je hier tijdig van op de hoogte brengen, zodat jij nog maatregelen kunt nemen. Op die manier heb je een beter idee van wat de kosten zullen gaan zijn.
  • Houd de uitgaven bij: daarnaast is het verstandig om zelf een duidelijk overzicht van de uitgaven bij te houden. Dit doe je het beste met de tegelzetter samen aan het einde van elke werkdag bijvoorbeeld. Zo krijg je waarschijnlijk zelf al snel een idee van wat de kosten op uit gaan lopen.

 

Vergelijk offertes

Wil je in contact komen met een betrouwbare tegelzetter, dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken. Dit is gratis en je wordt nergens toe verplicht. In een korte tijd ontvang je dan offertes van een aantal tegelzetters uit jouw omgeving. Zo weet je precies wat de markt jou te bieden heeft.