Informatie en tips over tegelzetters
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In het toilet zijn tegels samen met zijl de meest hygiënische types van vloer en wandbekleding. Dit heeft een aantal voor de hand liggende redenen. Tegels zijn waterdicht, beschermen de muur van lekkage en zijn makkelijk schoon te maken. Met een sopje of een dweil neem je ze makkelijk af. Soms is het tijd om de tegels te vervangen, dit kan zijn omdat ze zijn gebroken, omdat ze oud zijn of niet meer met de tijd meegaan. Het vervangen van de tegels in je toilet is een klus die je goed moet voorbereiden. En natuurlijk wil je een mooi resultaat voor de minste kosten. Hier volgt een overzicht van wat het kost om de tegels in je wc te vervangen, wat de factoren zijn die invloed hebben op de prijs en wat je kan doen om geld te besparen.

*Tip:

→ Wat kost een tegelzetter voor jouw klus? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Waarom tegels?

Behalve dat ze makkelijk schoon te maken zijn, hebben tegels meer goede eigenschappen. Zo zijn ze duurzaam en hard en kunnen tientallen jaren meegaan. Ook heb je een groot aantal patronen, kleuren en materialen waar je een keuze uit kan maken. Keramische en natuursteen tegels zijn de meest gangbare. Om je toilet te voorzien van nieuwe tegels moet je een met een aantal dingen rekening houden.

De kosten van nieuwe tegels

Hoeveel het laten leggen van je nieuwe tegels gaat kosten hangt van een aantal factoren af. Je kan het heel goedkoop doen, maar elke beslissing die je maakt kan de prijs vergroten. Deze tabel geeft de gemiddelde prijs weer van alle componenten waar je mee te maken zal krijgen. Het is dus zeker goedkoper te doen, maar ook duurder. Dit is een richtlijn die je kan gebruiken bij het op zoek gaan naar de juiste vakman.

Kosten omschrijving Gemiddelde kosten
Arbeidskosten €30 – €35 per m2
Natuursteen tegels €30 – €80 per m2
Keramische tegels €16 – 60 per m2
Materiaal €10 – €15 per m2
Voorrijkosten 3 tot 5 cent per kilometer
Uitbreken oude tegels €30 tot €40 per uur

Het arbeidsloon

De prijs die een vakman vraagt voor het leggen van de tegels hangt af van verschillende dingen. Hoe simpeler, sneller en minder arbeidsintensief de klus, hoe goedkoper. Het is verstandig als je besloten hebt wie de tegels gaat leggen, dat je een vaste prijs afspreekt óf per vierkante meter óf voor de gehele klus zodat je precies weet wat de uitgaven gaan zijn en dat je niet voor verassingen komt te staan. Dit zijn de factoren die invloed hebben op de prijs.

  • Het tegelsoort: als je kiest voor keramische tegels betaal je minder dan voor het aanleggen van natuursteen tegels. Dit is omdat tegels van natuursteen zwaarder zijn en breekbaarder bij het leggen.
  • De grootte van de tegels: grotere tegels zijn duurder om te leggen dan kleinere tegels. Dit vergt meer werk omdat ze moeilijker te handhaven en zwaarder zijn. Ook zijn grotere tegels lastiger te leggen in kleine ruimtes.
  • De manier van leggen: als je de tegels in een bepaald patroon wilt hebben, betaal je ook meer. Sommige manieren van legger vereisen ervaring en vakmanschap en daar betaal je meer voor.

De kosten van de tegels zelf

Ook tussen de tegels onderling zit een groot verschil. Er zijn tegels van allerlei kleuren, maten, materialen en met verschillende patronen of afbeeldingen. De prijs van een simpele keramiektegel begin bij €9 per vierkante meter terwijl je voor de goedkoopste natuursteentegel €20 per vierkante meter moet neerleggen. Zo gauw je naar een exotischere print, een verwerkt reliëf of een duurder materiaal gaat komt hier geld bij op.

De kosten van het materiaal

Het materiaal zelf kost niet veel, maar moet soms wel worden meegerekend. Er staat soms, omdat sommige ondernemers de prijs van de materialen bij de arbeidskosten tellen. Let er dus goed op welke service je krijgt voordat je een duurdere ondernemer afwijst. Voor het leggen van tegels is kit, cement, en voegmateriaal nodig.

Voorrijkosten

De meeste bedrijven brengen een vergoeding voor de benzinekosten in rekening. Dit ligt meestal tussen de 3 en 5 cent per kilometer. Dit klinkt niet als veel, maar als je een grote klus hebt die een aantal dagen duurt en je vakman moet van ver komen, dan zal je dit zeker merken op je rekening.

Kosten op de voorbereiding

Soms is het ook nodig om het oppervlak voor te bereiden voordat de tegels aangebracht kunnen worden. Dit geldt vooral voor vloertegels, als de vloer niet glad en schoon is voordat ze gelegd worden komen er makkelijk scheuren in. De aannemer kan dit voor je doen, of jij kan dit zelf doen om kosten te besparen. Op de muren kan je vaak over de oude tegels leggen.

Hoe kan je geld besparen?

Er zijn een paar manieren waarmee je geld kan besparen op het betegelen van je toilet.

  • DIY: je kan het zelf doen. Dit is niet aan te raden als je geen ervaring hebt met klussen want om het geheel mooi en strak te laten lijken heb je zeker wel de nodige doe-het-zelf kennis nodig. Je kan wel het voorbereidende werk zelf doen, dus de oude tegels verwijderen en de ruimte klaarmaken voor de legger.
  • Bezuinig op de tegels: de tegels wegen het zwaarste in het totale kostenplaatje. Door voor keramische tegels te gaan ben je al minder kwijt. Ook is het meest simpele legpatroon de goedkoopste optie. Door keramische tegels te kiezen van 30 bij 60 centimeter en een simpel horizontaal legmotief betaal je de minste arbeidskosten.
  • Kies een vakman in je buurt: zo bespaar je op voorrijkosten, dit is een bron van uitgaven die niet nodig is en waar je makkelijk op kan bezuinigen.

Geld besparen met onze vergelijkingstool

Je kan tot 40 procent bezuinigen op je totale rekening door gratis en vrijblijvend gebruik te maken van vergelijkingstool op deze website. Hier vul je je gegevens in en je vereisten en wij doen de rest. Binnen een paar dagen heb je een aantal offertes in je inbox die je gemakkelijk naast elkaar kan leggen en bekijken zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan nemen over met wie je uiteindelijk in zee gaat.