Informatie en tips over tegelzetters
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een tegelvloer lijkt niet alleen mooi en strak in huis. Veel woonkamers hebben tegenwoordig een granieten vloer omdat dit er modern uitziet en al een tijd deel is van het modebeeld. Vloertegels zijn bovendien makkelijk te onderhouden, schoon te maken en zijn erg duurzaam. Je hebt ook erg veel keuze en zijn er tegels van verschillende materialen, patronen, afmetingen en kleuren. Ook zijn tegels de perfecte vloerbedekking om te gebruiken met vloerverwarming.

*Tip:

→ Wat kost een tegelzetter voor jouw klus? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

De kosten van het leggen van een tegelvloer

De volgende tabel kan je vertellen hoeveel geld je ongeveer kwijt zal zijn aan het laten leggen van een tegelvloer. Omdat er een aantal factoren zijn die invloed hebben op de uiteindelijke prijs worden hier gemiddelde waarden gegeven. Zo zijn keramische tegels goedkoper dan tegels van natuursteen, het leggen van kleinere tegels is goedkoper dan het leggen van grote tegels en de arbeidskosten verschillen per vakman die je kiest.

Kosten omschrijving Gemiddelde kosten
Arbeidskosten €30 – €35 per m2
Natuursteen tegels €30 – €80 per m2
Keramische tegels €16 – 60 per m2
Materiaal €10 – €15 per m2
Voorrijkosten 3 tot 5 cent per kilometer
Uitbreken oude tegels €30 tot €40 per uur
Eventuele vloerverwarming €40 – €50 per m2

De arbeidskosten

De arbeidskosten maken een groot deel uit van de uiteindelijke rekening en over het algemeen zijn minder ingewikkelde en arbeidsintensievere klussen minder duur. Voordat je de overeenkomst aangaat is het verstandig duidelijk de prijs per vierkante meter of de totaalprijs af te spreken zodat je precies weet wat de kosten gaan zijn en dit niet meer kan veranderen. De volgende factoren bepalen de arbeidskosten van de tegellegger.

  • Het type tegel: het leggen van keramische tegels is goedkoper dan het leggen van tegels van natuursteen omdat keramische tegels lichter zijn. Hierdoor is de klus minder arbeidsintensief en sneller af te ronden.
  • Het legmotief: als je tegels wilt hebben  met een bepaald motief of legwijze heb je een vakman nodig die meer vaardigheden heeft en dat is duurder. Bovendien kan dit een ingewikkelde klus zijn die dus ook meer tijd vergt.
  • De afmetingen van de tegel: grotere tegels zijn duurder om te leggen dan kleine. Deze zijn vaak zwaarder en minder makkelijk handelbaar. Hierdoor duurt de klus langer en kost het meer inspanning.

Over het algemeen komt het dus neer op de tijd die in de klus gaat zitten en dit wordt bepaald door de complexiteit van het leggen en de zwaarte van de klus. Ook is het verstandig als je een bijzonder patroon wilt laten leggen, je een ervaren vakman kiest. Anders kan deze klus te ingewikkeld zijn en levert het mogelijk een slordig resultaat.

De soorten tegels

De tegels maken het grootste deel uit van je kostenplaatje. Er is een grote keuze en het prijsverschil is aanzienlijk. Een keramische tegel kan je al vinden vanaf €9 per vierkante meter terwijl natuursteen tegels bij €20 beginnen. En zoals we net gezien hebben, zijn natuurstenen niet alleen duurder om aan te schaffen, maar ook het leggen kost meer.

De rest van het materiaal

Sommige tegelzetters kunnen duurder lijken, maar soms is dit omdat de prijs van de overige materialen zit inbegrepen in het arbeidsloon. Om tegels te leggen heb je cement, voegmateriaal en kit nodig. Voordat je een tegelzetter afwijst om de prijs, kijk eerst of deze kosten niet al verwerkt zijn in de legprijs.

Het uitbreken van de oude tegels of vloer

De vloer moet eerst ook worden voorbereid voor de tegelzetter. De oude vloer moet worden weggehaald en klaargemaakt voor de tegels. Op muren kan je meestal over de oude tegels heen leggen, maar voor vloeren gaat dit helaas niet op. Je kan dit laten doen door de aannemer, maar uiteraard kan je ook vrij makkelijk zelf je oude vloer verwijderen om geld te besparen.

Voorrijkosten

Veel aannemers brengen tegenwoordig voorrijkosten in rekening. Deze liggen tussen de 3 en 5 cent per kilometer en helemaal als het een grote klus van meerdere dagen betreft, kan je financieel gezien dus beter met een bedrijf in zee gaan die dichter bij jou in de buurt gevestigd is. Welke ondernemers allemaal bij jou in de buurt aanwezig zijn, kan je gemakkelijk uitvinden met onze vergelijkingstool.

Vloerverwarming

Als je een compleet nieuwe stenenvloer wilt laten leggen kan je overwegen hier vloerverwarming in te installeren. Vloerverwarming gaat erg goed samen met steen omdat dit materiaal de warmte snel aanneemt en langzaam weer loslaat. Omdat steen vaak koud aan de voeten voelt, is dit misschien een oplossing.

Nadelen van een tegelvloer

Een tegelvloer is dus kouder dan andere vloersoorten zoals hout en tapijt. Dit is op te lossen door vloerverwarming aan te leggen, maar dit is met een gemiddelde prijs van €40 tot €50 vrij prijzig. Ook zijn tegels vaak glad en hard, wat betekent dat je makkelijker uitglijd en harder valt. Voor een gezin met kinderen zou dit dus misschien niet de juiste keuze zijn. Er zijn wel richtlijnen die je kan volgen als je minder gladde stenen wilt en dat is door te kijken naar de anti-slipwaarde. Dit zou moeten worden aangegeven op het verpakkingsmateriaal. Als laatste kunnen de voegen van de stenen gauw vies worden en deze zijn lastiger te reinigen dan de stenen zelf. Je kan dit verhelpen door regelmatig de voegen te verven.

Geld besparen op je stenen vloer

Er zijn een paar manieren op de kosten van de tegelzetter laag te houden. Als je met een budget werkt kan je hier zeker wat aan hebben.

  • Kies een vakman bij jou in de buurt: zo spaar je voorrijkosten uit en ondersteun je je lokale economie.
  • Tegels, afmetingen en manier van leggen: het type tegel (keramisch of natuursteen), de afmetingen ervan en het legmotief hebben allemaal invloed op de arbeidskosten. De goedkoopste manier is door keramische tegels van 30 centimeter x 60 centimeter te combineren met een horizontaal legmotief.
  • Doe het zelf: een handige doe-het-zelver kan een tegelvloer zelf leggen waardoor het arbeidsloon van de vakman wegvalt. Voor de meeste mensen is dit echter een stap te ver en om een strak gelegde vloer te krijgen heb je toch vaak een specialist nodig. Wat je wel zelf kan doen is het voorbereidende werk, dus de oude vloer verwijderen en de ondergrond klaarmaken voor de tegels.

Vergelijk offertes voordat je met iemand in zee gaat

Om te beslissen welke ondernemer het beste voor je is, kan je makkelijk en vrijblijvend gebruik maken van onze vergelijkingstool. Door je gegevens en eisen in te vullen kunnen wij je verschaffen van offertes van bedrijven bij jou in de buurt. Deze kan je dan makkelijk met elkaar vergelijken en een ondernemer kiezen die het beste bij je past.