Informatie en tips over tegelzetters
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tegels zijn een must in de keuken, omdat er regelmatig water, olie en andere etensresten op kunnen spatten. Ze zijn makkelijk schoon te maken en waterdicht zodat je de muur of de vloer niet permanent beschadigd. Met een simpel zeepsopje en een doekje kan je ze makkelijk afnemen en zien ze er weer uit als nieuw. Toch moeten tegels af en toe vervangen worden. Slijtage gebeurt niet snel, want ze zijn hard, maar soms kan ouderdom betekenen dat ze broos worden en basten. Ook gaan tegels met een modebeeld mee en kunnen oude tegels je keuken een gedateerd uiterlijk geven. Hier volgt een overzicht van de kosten van het leggen van tegels en de factoren die invloed hebben op de prijs. Tot worden een aantal tips besproken waarmee je de rekening kan verlagen.

*Tip:

→ Wat kost een tegelzetter voor jouw klus? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

De vele voordelen van tegels

Tegels kan je krijgen in veel soorten en maten en het assortiment is enorm. Je kan keramische tegels kiezen en tegels van natuursteen, je kan variatie aanbrengen door een apart legpatroon te gebruiken, er zijn tegels in elke kleur en met verschillende patronen of afbeeldingen. Voor de keukenmuur is het wel verstandig dat je een glanstegel neemt die makkelijker schoon te maken is. Tegels zijn ook erg duurzaam en kunnen tientallen jaren dienst doen in je keuken.

De kosten van een tegellegger

De kosten kunnen nogal fluctueren omdat een aantal factoren invloed hebben op de eindprijs. Natuurlijk is er het soort tegel, maar ook de arbeidskosten van de aannemer en de grootte van de tegel is van belang. In de volgende tabel kan je zien hoeveel je gemiddeld kwijt bent per vierkante meter aan een tegellegger. Dit zijn gemiddelde prijzen dus het kan ook duurder of goedkoper uitpakken al naar gelang de keuzes die je maakt.

Kosten omschrijving Gemiddelde kosten
Arbeidskosten €30 – €35 per m2
Natuursteen tegels €30 – €80 per m2
Keramische tegels €16 – 60 per m2
Materiaal €10 – €15 per m2
Voorrijkosten 3 tot 5 cent per kilometer
Uitbreken oude tegels €30 tot €40 per uur

De kosten van de aannemer

De arbeidskosten verschillen per aannemer en soms worden de kosten van het materiaal bij de prijs ingerekend en soms niet. Wijs dus niet meteen een aannemer af zonder de kijken wat ze precies bij de prijs in bieden. Wat je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren.

  • Het soort tegel: tegels van natuursteen zijn zwaarder en breekbaarder dan keramische tegels en dus duurt een klus met natuurtegels gemiddeld langer. Daardoor is het goedkoper om keramische tegels te laten leggen.
  • De afmeting van de tegel: grote tegels zijn moeilijker te handhaven en ook dit zorgt voor meer arbeidsuren. Hoe groter de tegel, hoe duurder het arbeidsloon van de aannemer.
  • Het legmotief: voor een ingewikkeld legmotief betaal je meer dan voor een simpele horizontale legging. Je hebt een tegelzetter nodig met meer ervaring en expertise om zeker te weten dat je een resultaat krijgt dat er strak en aansluitend uitziet.

Kortgezegd ben je voor een ingewikkelde klus met grotere en zwaardere stenen dus meer geld kwijt dan voor een klus die rechtdoorzee is.

Het type tegel

Er zijn ontzettend veel verschillende tegels te krijgen. Keramische tegels kan je al vinden voor een prijs die begint bij €9 per vierkante meter, terwijl tegels van natuursteen doorgaans beginnen bij €20 euro per vierkante meter. Ook heeft het type tegel invloed op de kosten van de aannemer. Denk ook aan een schilder, zie prijzen schilders.

Ander materiaal

De rest van het materiaal dat nodig is om tegels te leggen is kit, voegmateriaal en cement. Sommige bedrijven dit apart in rekening en anderen tellen het mee in het arbeidsloon. Let hier dus goed op voordat je een offerte afwijst.

Voorrijkosten

De meeste aannemers brengen ook voorrijkosten in rekening. De prijs is niet hoog, maar als je een vakman hebt gekozen die meerdere dagen terug moet komen en ver weg is gevestigd, kan deze prijs aardig oplopen. Om voorrijkosten laag te houden en je lokale economie ook nog een beetje te ondersteunen kan je dus het beste voor een bedrijf gaan uit je naaste omgeving.

Voorbereidend werk

Op de keukenmuur kan je vaak de oude tegels beleggen met de nieuwe, mits deze niet te vies of beschadigd zijn. Als je ook je keukenvloer wilt betegelen dan betekent dit meestal dat de oude vloerbedekking verwijderd moet worden. Omdat je op de vloer loopt en deze meer druk moet kunnen weerstaan dient de ondergrond volledig glad en schoon te zijn. Dit kan je zelf doen of door de aannemer laten uitvoeren.

Kosten besparen op het leggen van je keukentegels

Je kan op een paar manieren kosten besparen op het leggen van je keukentegels. Als je een strak budget hebt, maar toch een mooi uitziende keuken wilt, kan je aan de volgende tips zeker wat hebben.

  • Slim de tegels kiezen: als je keramiektegels kiest in plaats van natuursteen ben je automatisch minder geld kwijt. De formule voor de minste arbeidskosten is keramiektegels met een afmeting van 30 centimeter bij 60 centimeter en gelegd volgens een horizontaal patroon. Zo bespaar je geld, maar lever je misschien iets in op het uiterlijk van je keuken.
  • Doe het zelf: je kan ook beslissen zelf de tegels te leggen, alleen moet je hier wel al de nodige doe-het-zelf ervaring voor hebben. Als je arbeidskosten wilt besparen door een gedeelte zelf te doen, kan je er voor kiezen de keukenmuur of -vloer klaar te maken en voor te bereiden voor de vakman, als dit nodig is.
  • Lokaal vakmanschap: kies een aannemer die dicht bij je in de buurt woont, vooral als het een grote klus betreft. Zo kan je aanzienlijk besparen op de voorrijkosten.

Vergelijk en doe onderzoek met onze vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kan je soms tot 40 procent besparen op je rekening. Je verplicht jezelf nergens toe, en door je gegevens en voorwaarden in te voeren in de tool kunnen wij je binnen een paar dagen een aantal offertes sturen die je in je eigen tijd kan vergelijken op prijs, kwaliteit en geleverde services. Zo kan je gemakkelijk de juiste beslissing maken en de beste aannemer kiezen voor jouw klus.