Kosten tegel leggen per m2

Heb jij de diensten nodig van een tegelzetter, dan ben je vast benieuwd hoeveel dit kost. Tegelzetters vragen meestal een bedrag per vierkante meter en stellen dit samen door de prijs van de materialen te nemen plus hun eigen legloon. In enkele gevallen zal een tegelzetter een prijs per uur met je afspreken, maar dit gebeurt eigenlijk alleen als de klus dusdanig ingewikkeld of arbeidsintensief is dat hij zelf geen inschatting kan maken van de uiteindelijke kosten. Hier lees je alles over de prijs per vierkante meter voor een tegellegger en hoe deze tot stand komt.

De kosten

Ten eerste de kosten. Het is vrij gemakkelijk een prijs per vierkante meter te berekenen, maar deze laat wel een grote variatie zien. Een beginnend tegelzetter zal bijvoorbeeld een aanzienlijk lager legloon rekenen dan een vakman met tientallen jaren ervaring. Ook betaal je voor kwalitatieve natuurstenen tegels een hoger bedrag dan voor simpele keramiektegels. Om die redenen kan de prijs ver vierkante meter variëren van €40 tot meer dan €200. De volgende tabel maakt dit verder duidelijk.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs inclusief btw
Muurtegels keramisch – natuursteen €10 – €75 per m2
Vloertegels keramisch – natuursteen €15 – €150 per m2
Andere materialen €5 – €20 per m2
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter €40 – €210

 

  • De goedkoopste optie: is het voor jouw specifieke situatie niet belangrijk dat je kwalitatief goede materialen gebruikt en kan het leggen makkelijk door een beginner gedaan worden, dan heb je geluk. Voor maar €40 per vierkante meter kun je dan al een betegelde muur of vloer realiseren.
  • De gemiddelde prijs: een meer realistische prijs is echter €80 – €100 per vierkante meter en dit is dan ook wat je gemiddeld voor een tegelzetter kunt rekenen. Je haalt dan een mooie partij tegels in huis en laat deze leggen door een tegelzetter met ervaring. Eventueel kan deze er een interessant legpatroon aan toevoegen om wat variatie aan te brengen.
  • De duurste optie: wil je echt een blikvanger maken van je tegelvloer of tegelmuur, dan zal je al gauw de hoofdprijs betalen. Grote natuurstenen tegels of marmer van de beste kwaliteit kosten het meeste. De tegelzetter zal hier ook een hoger legloon voor vragen, omdat de tegels zwaar zijn en in specie moeten worden geplaatst. Natuurlijk houd je hier een zeer duurzame, sterke, mooie en vakkundig samengestelde muur of vloer aan over. Daar betaal je dan ook makkelijk €175 – €210 per vierkante meter voor.

 

De prijsopbouw

De legprijs per vierkante meter komt dus tot stand door de prijs van de materialen te nemen en hier het legloon van de tegelzetter aan toe te voegen. Vaak worden hier ook voorrijkosten bij inbegrepen, vooral als de tegelzetter van verder weg moet komen. De verhouding van deze uitgaven ten opzichte van de totaalprijs is dat 55 procent door de materialen wordt ingenomen, 40 procent voor de arbeidskosten en 5 procent voor de voorrijkosten. Door de klus zelf uit te voeren kun je dus bijna de helft van de totaalprijs besparen. Misschien een betere optie is door te kijken naar de materialen. Deze nemen 55 procent in van de totaalprijs wat betekent dat je kunt besparen door grondig marktonderzoek uit te voeren en de acties en aanbiedingen goed in de gaten te houden.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die jij zal betalen voor jouw tegelzetter wordt bepaald door een aantal keuzes die je zelf maakt.

  • De materialen: je hebt het meeste invloed op de prijs door de materialen slim te kiezen. Vergeet niet te kijken bij outlets en ook de tweedehands markt kan interessant zijn. Natuursteen is erg sterk en duurzaam en kan daarom prima worden doorverkocht.
  • Zelf doen of laten doen: ook als je geen ervaren doe-het-zelver bent kun je wel bepaalde werkzaamheden oppakken. Je kunt de ruimte bijvoorbeeld klaarmaken voor de tegelzetter zodat deze direct kan beginnen, je kunt ervoor zorgen dat er koffie en koekjes klaarstaan en je kunt opruimen tijdens en na de klus.

 

Interessante bespaartips

Met de onderstaande bespaartips kun je de prijs per vierkante meter voor jouw tegelzetter ook laag houden.

  • Overweeg een beginner: het inhuren van een beginner heeft ook voordelen en deze zijn niet alleen financieel. Beginners hebben vaak een frisse kijk op hun vakgebied, zullen erg hun best doen een goede reputatie op te bouwen en zijn op de hoogte van de laatste moderne technieken.
  • Geen voorrijkosten: kies een plaatselijke tegelzetter en de voorrijkosten zullen gedeeltelijk of volledig komen te vervallen.

 

Vergelijk offertes

Het vergelijken van offertes is de beste manier om geld te besparen. Je vraagt deze op bij alle tegelzetters uit jouw omgeving en gebruikt ze om een vakman uit te kiezen. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Je zal snel een aantal offertes ontvangen van betrouwbare vakmannen bij jou uit de buurt die je kunt gebruiken voor jouw marktonderzoek.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.