Kosten tegels leggen per m2

Het leggen van tegels is een specialistische klus. Ten eerste moet de ondergrond perfect waterpas of loodrecht zijn, moeten de tegels netjes en recht worden gelegd en kun je de muur of grond interessanter maken door hier een bepaald patroon of legverband aan toe te voegen. Het leggen van tegels is dus niet simpel en de meeste mensen kiezen ervoor dit uit te besteden aan een tegelzetter. Hiervoor betaal je uiteraard meer, maar zo krijg je wel de zekerheid dat de klus vakkundig wordt uitgevoerd. Daarnaast geven veel tegelzetters garantie op de geleverde werkzaamheden zodat fouten gratis worden hersteld. Hoeveel je gemiddeld voor een tegelzetter betaalt per vierkante meter, kom je hier te weten.

De kosten

De meeste tegelzetters rekenen een prijs per vierkante meter. Deze bestaat uit materialen en arbeidskosten. De prijs per vierkante meter gaat dus omhoog als je duurdere stenen kiest en ook als je een tegelzetter kiest met een hoger arbeidsloon. Andere factoren die de prijs per vierkante meter beïnvloeden zijn de moeilijkheidsgraad van de klus en de arbeidsintensiviteit. De volgende tabel geeft de belangrijkste uitgaven weer die de prijs per vierkante meter bepalen, inclusief btw.

 

Kostenpost tegelzetter Gemiddelde prijs
Muurtegels keramisch – natuursteen €10 – €75 per m2
Vloertegels keramisch – natuursteen €15 – €150 per m2
Andere materialen €5 – €20 per m2
Uurloon tegelzetter €25 – €55
Tegelzetter per vierkante meter €25 – €40
Gemiddelde prijs per vierkante meter €40 – €210

 

  • De minimale prijs: minimaal betaal je dus €40 per vierkante meter voor een tegelzetter. Dit is inclusief een goedkope keramische steensoort en het uurloon van een beginnende tegelzetter. In sommige situaties kan dit prima dienstdoen, bijvoorbeeld in de bijkeuken of het toilet. Ben je echter op zoek naar betere kwaliteit en een beter uiterlijk, dan zal je al snel meer betalen.
  • De gemiddelde prijs: de meeste mensen kiezen ervoor geen geld te besparen op de tegelsoort en dit is ook begrijpelijk. Dit bepaalt namelijk de levensduur, het uiterlijk en de kwaliteit van je tegelwerk. Per vierkante meter kun je gemiddeld rekenen op een prijs van €100 voor een tegelzetter. Hier zitten dan kwalitatief goede tegels bij inbegrepen zowel als het loon van een ervaren tegelzetter.
  • De maximale kosten: wil je van je woonkamer een echte blikvanger maken door een grote granieten tegel op de vloer te laten leggen, of wil je je badkamer laten betegelen met de beste marmeren tegels, dan zal je hier ook voor moeten betalen. Dit zijn natuurlijk kwalitatief uitmuntende materialen waar je vele jaren van kunt genieten, maar de kosten reflecteren dit. Voor het leggen van natuurstenen tegels door een vakkundige tegelzetter met tientallen jaren ervaring betaal je maximaal €210 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs is opgebouwd is dus uit materialen en arbeidskosten. De meeste tegelzetters brengen ook voorrijkosten in rekening. In een gemiddelde situatie nemen de arbeidskosten 40 procent in beslag, de materialen 55 procent en de voorrijkosten 5 procent van de totaalkosten. Het beste kun je dus besparen op de materialen en dit doe je door goed de tijd te nemen voor een grondig marktonderzoek. Door de tegels zelf te leggen kun je echter ook bijna de helft besparen.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Met deze prijsopbouw in het achterhoofd kun je de totaalprijs beïnvloeden door bepaalde keuzes strategisch te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een zeer ervaren tegelzetter aan te nemen maar het extra geld dat je hiervoor weglegt te besparen op de materialen.

  • Zelf doen of laten doen: de eerste keuze die je te maken hebt is of je de klus zelf wilt uitvoeren of niet. Ook al bespaar je hiermee 45 procent van de totaalkosten, dit is niet een weg die veel mensen kiezen te bewandelen. Wat je wel kunt doen is meehelpen door bijvoorbeeld de oude tegels zelf te verwijderen, door op te ruimen tijdens en na de werkzaamheden en door makkelijke klusjes zelf op te pakken.
  • De materialen: nu is het tijd om een keuze te maken uit de materialen. Over het algemeen geldt hoe duurder hoe beter, maar dit is lang niet altijd het geval. Zoek dus naar aanbiedingen en acties en kijk bij outlets om de beste prijs te vinden voor de tegelsoort van jouw keuze.
  • Een vakman of een beginner: vervolgens kies je het soort tegelzetter dat je wilt gebruiken. De prijzen zijn vaak afhankelijk van de ervaring van de vakman. Analyseer je klus dus goed, voordat je deze beslissing maakt.

 

Interessante bespaartips

Je kunt de volgende tips gebruiken om de kosten per vierkante meter voor je tegelzetter laag te houden.

  • Houd het regionaal: vermijd de voorrijkosten door een tegelzetter te kiezen uit jouw woonplaats of gemeente.
  • Vergeet de tweedehands markt niet: je kunt met een beetje geluk soms een schitterende partij tweedehands tegels op de kop tikken.

 

Vergelijk offertes

De laatste en vaak meest effectieve methode om geld te besparen is door offertes bij verschillende tegelzetters op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je snel aan deze informatie helpen.

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.