Kosten natuurstenen leggen

Natuursteen wordt al eeuwen gebruikt als bouwmateriaal en dit is ook niet vreemd. Natuursteen is namelijk sterk, mooi, kras- en vloeistof bestendig en het gaat vele jaren meer mee dan andere materialen. Voor natuursteen betaal je echter ook veel. Dit komt door de manier waarop het moet worden gedolven, namelijk in groeven, en op maat moet worden gemaakt. Daarnaast is natuursteen geen oneindig product. Natuursteen is om kwalitatieve en esthetische redenen echter zeker de hoge kosten waard en elke tegel is uniek. Hoeveel je betaalt voor het laten leggen van natuurstenen tegels, lees je hier.

De kosten

Zoals bij vele andere producten het geval is, betaal je ook bij natuursteen voor kwaliteit. Over het algemeen geldt de regel hoe duurder de tegel, hoe beter de kwaliteit. Er zijn verschillende soorten natuursteen, zoals kalksteen, graniet en marmer. Omdat deze tegels vaak groot en zwaar zijn, zal een tegelzetter ook meer geld vragen per vierkante meter om ze te leggen; de klus is immers arbeidsintensiever. Dit moet vaak gedaan worden in cement. Het is dus verstandig om een ervaren tegelzetter in te huren die weet wat de unieke kenmerken zijn van de verschillende soorten natuursteen. Hij kan je dan ook adviseren over het onderhoud van je nieuwe vloer of muur. De onderstaande tabel geeft je de prijzen per vierkante meter voor verschillende natuurstenen tegels, inclusief btw. Daarnaast vind je de kosten voor de overige materialen en de gemiddelde prijs van een tegelzetter.

 

Soort natuursteen/kostenpost tegelzetter Prijs per vierkante meter
Graniet €50 – €100
Hardsteen €25 – €125
Kalksteen €30 – €130
Kwartsiet €50 – €150
Leisteen €25 – €150
Marmer €50 – €125
Andere materialen €5 – €20
Tegelzetter €50 – €75

 

  • De goedkoopste optie: het wordt afgeraden natuursteen zelf te leggen. Het materiaal is hiervoor te duur en leggen in specie is een lastige en specialistische klus. Daarnaast is het ook zwaar werk, omdat de tegels groot zijn. Voor het laten leggen van een natuurstenen tegel van lage kwaliteit betaal je minimaal €80 per vierkante meter.
  • De gemiddelde prijs: de meeste mensen die voor natuursteen kiezen zullen echter niet voor de goedkoopste optie gaan. Wil je een kwalitatieve natuurstenen tegel laten leggen, dan betaal je toch al makkelijk aanzienlijk meer. Gemiddeld kun je rekenen op €150 per vierkante meter.
  • De maximale prijs: als je echter de meest luxe badkamer wilt met het duurste marmer, of je wilt van je granieten woonkamer vloer een echte blikvanger maken, dan betaal je de hoofdprijs. Een ervaren tegelzetter kan de tegels in een interessant patroon aanbrengen om de muur of vloer extra apart te maken. Maximaal betaal je voor het laten leggen van natuurstenen tegels per vierkante meter €250.

 

De prijsopbouw

Het grootste gedeelte van de kosten voor het laten leggen van natuursteen gaat logischerwijs naar het materiaal zelf. Omdat de tegelzetter per vierkante meter ook een hoger tarief zal vragen, wordt dit min of meer gebalanceerd. Van de totaalkosten zal 55 procent worden ingenomen door de materialen en gaat de overige 45 procent naar de tegelzetter voor arbeidsloon (40 procent) en voorrijkosten (5 procent). Hieruit kun je concluderen dat je 45 procent zou besparen door de klus zelf uit te voeren. Dit is voor de meesten onder ons geen optie. De beste manier om de kosten naar beneden te halen is in dit geval dus te kijken naar de materialen en goed marktonderzoek te doen naar acties, aanbiedingen en te zoeken naar outlet verkooppunten.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor je nieuwe natuurstenen vloer of muur wordt voor een gedeelte bepaald door de keuzes die jij maakt tijdens het planproces. Hier volgen de grootste bijdragers.

  • Het soort natuursteen: het is verstandig je van tevoren goed in te lezen in de verschillende soorten natuursteen en hun specifieke kenmerken. Niet alle stenen zijn geschikt voor de badkamer bijvoorbeeld en kies je een steensoort voor de woonkamer dan moet deze erg sterk zijn en tegen een stootje kunnen. Ook moet de ene steensoort meer worden onderhouden dan de andere.
  • De kwaliteit van de steen: je kunt natuurstenen tegels al aanschaffen voor €25 per vierkante meter. Deze zullen echter niet van de beste kwaliteit zijn.
  • Het loon van de tegelzetter: alhoewel de meeste tegelzetters per vierkante meter meer vragen voor het leggen van natuursteen, zal de prijs onderling toch aardig variëren.

 

Interessante bespaartips

Een nieuwe vloer of muur met natuurstenen tegels is dus niet goedkoop. Je kunt de volgende bespaartips gebruiken om de prijs laag te houden.

  • Tweedehands: natuursteen is sterk en dus prima door te verkopen. Kijk dus eens op de tweedehands markt want soms kun je hier een partij natuursteen vinden voor een fractie van de prijs.
  • Vermijd de voorrijkosten: neem altijd een tegelzetter uit je eigen gemeente aan, zodat de voorrijkosten komen te vervangen.

 

Vergelijk offertes

Gebruik hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang snel een aantal offertes van verschillende tegelzetters uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk tegelzetters

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.